Perníkový dort s karamelem (pro maličké s fondánem, pro velké s perníčky)

Pomaličku se nám blíží vánoční čas a to znamená velký pečící maraton. V každé rodině se pečou každým rokem aspoň perníčky a já jsem Vám dneska připravila malé uvítání do tohoto období v podobě perníkového dortu.  

A jak mě vůbec napadl? Jednou mi maminka řekla, že bychom si mohli na štědrovečerní večeři upéct i nějaký krásný dort a ne jenom cukroví. Já jsem to vnímala jako hloupost, protože cukroví je klasika a ho nic nepřekoná, ale to jsem nevěděla, že dokážu dát chutě vánoc do obyčejného dortu. Tento nápad přišel, jak já vždy říkám z ničeho nic. Měla jsem upéct na zakázku pro malého prince dortík karamelový, ale nějak jsem si říkala, že typický piškot nebude ono, tak mě napadl jen tak perník a dvě věci se spojily jako boží narozeninový dort, ale také přání mé mámy, neboť vánoce můžeme propapat a hezky nabírat kila, ale nebudeme sami, neboť ten recept Vám povím, abychom se třeba potkali u dia doktora.

Budeme potřebovat

Korpus

  • 360g hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžičky perníkového koření
  • 3 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem
  • Špetka soli
  • 225 g másla
  • 250g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 5 lžic medu
  • 240g podmáslí

Karamel

  • 150 g cukru krupice
  • 42g vody
  • 165 ml smetany ke šlehání
  • 85g másla

Karamelový krém

  • 6 bílků
  • 300g cukru krupice
  • 500g másla (zde bych volila pravé české máslo, žádnou heru! Neboť hera vám pustí moc vody a krém se nepovede)
  • 75g karamelu (co jsme si vyrobili)

Na dokončení dortu

  • Rybízová marmeláda (cca 200g)
  • Rum (na pomazání každého dílu korpusu)
  • Perníčky a nebo fondán záleží pro koho dortík děláte

Postup

  1. Tento krok můžete udělat klidně i pár dnu dopředu.  Cukr vsypeme do hrnce a zalijeme vodou a dáme na mírný plamen a přivádíme k varu. Cukr nemícháme, ale můžeme pomocí stěrky stírat okraje. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne nám karamel, muže to trvat dlouho až 30 minut.  Když máme cukr zkaramelizovaný, stáhneme z plotny a přiléváme pomalu smetanu a máslo. Dobře promícháme, aby karamel neměl žádné hrudky, ale kdyby se to stalo, můžeme vrátit na pár vteřin na mírný plamen jemným zahříváním a stálým mícháním. Karamel necháme vychladnout, dáme do uzavíratelné nádoby a dáme do lednice (malý tip, karamel nevyužijete celý, proto jsem vymyslela alternativu jak ho využít a skvělý je v kávě.) 
  2. A jdeme na ten základ a to na korpusy! Vezmeme si misku a smícháme mouku, koření, kypřící prášek a sůl. V druhé misce vyšleháme máslo do pěny a postupně budeme přidávat i cukr.  Promixuje, aby směs byla hladka. Postupně budeme přidávat vejce, hezky jedno po druhém. Poté přilejeme podmáslí a med. Na závěr do tekuté směsi přidáme sypké suroviny a spojíme do hladkého těsta. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů, formu o průměru 21cm si vyložíme pečícím papírem, dáme těsto do formy a pečeme zhruba jednu hodinu.
  3. Korpusy necháme vychladnout a připravíme si krém. Nad vodí párou smícháme bílky společně s cukrem. Směs budeme míchat do té doby, než se nám cukr úplně rozpustí. Zde si ale musíme dát pozor, neboť směs nesmí překročit teplotu 70 – 75 stupňů. Směs poté vezmeme a vyšleháme. Přidáme máslo a nakonec i karamel a vše pořádně zašleháme. (tento krok byl pro mě náročný, neboť pořád mi to nevycházelo, jak jsem chtěla, proto Vám doporučuji koupit pravé máslo, které nepustí tolik vody a nechejte ho přes noc venku mimo lednici)
  4. Už nám chybí jen to poslední a to sestavení dortu. Korpus si rozdělíme na 3 části. První korpus pokapeme rumem a namažeme prvně marmeládou a poté krémem a tak to budeme opakovat, až na poslední korpus ten už jenom pomažeme krémem, a na závěr i celý dort pomažeme krémem. Ozdobíme buď perníčky, nebo dětskou figurkou.

Tak co, zkusíte si taky takovou mňamku udělat na Vánoce?

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek