Vánoce máme za rohem a z každého koutu cítíme nějaký ten nádech vánoc, ať už vůní skořice nebo samotného jablíčka. Ale proč si nečichnout i k jiné vůni? Dneska proto jsem si pro Vám připravila krásně voňavý pistáciový cheesecake. K pistáciím si musí každý najít cestu neboť je to cizokrajná surovina, na kterou u nás nejsme moc zvyklí. Myslím si, že každý si k ním jednou cestu najde, neboť májí plno vitamínu jako třeba vitamín B, který je důležitý pro zdravou nervovou soustavu a svalové tkaniny nebo vitamín A a E, které pomáhají při detoxikaci organismu, ale obsahují i to důležité a to, že zlepšují náladu. Každý přece musí zářit jako sluníčko.
Budeme potřebovat
Sušenková vrstva
- 130g máslových sušenek
- 60g másla
- 50g namletých pistácií
Náplň
- 350g krémového sýra (já použila z lidlu Palouček)
- 250g mascarpone
- 1 vajíčko
- 30ml smetany na šlehání
- 150g bílé čokolády
- 30g moučkového cukru
- 2 menší hrsti namletých pistácií
Zdobení
- Physalis
- Namleté pistácie
- Trošku nastrouhané bíle čokolády (najemno)
Postup
- Vezmeme si menší kastrůlek, kde přivedeme k varu smetanu, stáhneme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se nám suroviny nespojí na hladkou ganache. Poté už jenom necháme vychladnout.
- Vezmeme si misku, kde rozdrtíme sušenky, do kterých poté přisypeme namleté pistácie a zalijeme horkým máslem a propracujeme na těsto, které poté natlačíme do kruhové formy. Korpus dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 5 minut.
- Během toho co se nám korpus peče, si připravíme krém. Ve větší misce spojíme mascarpone, krémový sýr a cukr. Poté přidáme ganache z bílé čokolády a namleté pistácie. Potom už zbývá spojit všechny ingredience mícháním.
- Korpus máme upečený, nalijeme na něj krém a dáme znovu do trouby na 30 – 35 minut.
- Hotový cheesecake se bude uvnitř stále lehce třást, ale na povrchu bude pevný. Necháme ho vychladnout a potom ho dáme přes noc do ledničky.
- Cheesecake před servírováním ozdobíme namletými mandlemi a poté i bílou čokoládou, a jako ozdobu nějaké ovoce já volila Physalis.
Tento dezertík ochutnalo tolik lidí a tolik lidí zaujal. Tak zkuste i vy třeba si ho taky zamilujete jeho chuť anebo i vůni.