
Dobré ráno všem mlsounům, dneska si společně připravíme svěží citrusový dort s bláznivějším zdobením. Připravíme si ho z ingredience, která se běžně používá v asijské kuchyni. Ano bude to rýžový papír, z kterého se běžně dělají závitky plněné masem, krevetami, nudlemi či zeleninou. Závitky si sice dneska společně nepřipravíme, ale připravíme si lahodný dort s pomerančovým curdem a zdobit nám ho bude právě rýžový papír.
Pomerančový curd je typ krému custard, který se vyrábí především z citrusových plodu. Tento krém je velmi oblíbený v angloamerických zemích. Tento krém se vyrábí především v zimě.
Je to ingredience, s kterou můžete ozvláštnit jakýkoliv dort či naplnit tarteletku nebo pralinku, ale i pro ty méně odvážné či nepekaře, je tato surovina užitečná neboť si jí můžou namazat třeba na palačinku či na toust anebo přidat do jogurtu. Takže mlsouňi klidně si udělejte dvojitou dávku a schovejte si ho třeba na další pečení nebo snídání. Tento krém se v lednici neztratí, jedině kdybyste ho tajně v noci smlsli.
Tak pojďme na to 🙂
Budeme potřebovat
Používala jsem opět formu o průměru 21cm. Nachystejte si dvě formy a těsto si do nich rozdělte na polovinu, nebo udělejte polovinu a poté další.
Korpus
- 120ml pomerančové šťávy
- 100g jablečné přesnídávky
- 2 prášky do pečiva
- 400g hladké mouky
- 6 vajíček
- 240g másla pokojové teploty
- 260 cukru
- Kůra z pomeranče (já používala sušené, které koupíte v obchodě balené jako koření, ale můžete samozřejmě nastrouhat i čerstvou)
Pomerančový curd
- 400ml pomerančové šťávy
- 240g cukr moučka
- 6 vajíček
- Vanilkový extrakt
- 200g másla
Máslový krém
- 320g másla
- 2 lžíce cukru moučka
- 260g pomerančového curdu
Ozdoby
- Zlaté gelové barvivo ( Icing Colour – Golden Yellow neboli Amarillo Dorado)
- Zlaté stříbrné barvivo v prachu (Sugarflair Edible Lustre Dust Festive Gold)
- Vodka
- Voda
- Rýžový papír
Postup
- V misce vyšleháme máslo společně s cukrem do pěny. Poté budeme zašlehávat po jednom vajíčka, až nám vznikne lehká nadýchaná pěna. Přidáme pomerančovou kůru a opět zašleháme. Mouku smícháme společně s kypřícím práškem a dáme do směsi společně s jablečnou přesnídávkou a pomerančovou šťávou. Všechno pečlivě promícháme. Těsto dáme do forem, které máme vyložené m pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 175 stupňů. Pečeme cca 35 – 45 minut. (naše trouba všechno peče nějak moc rychle, takže se tímto časem moc neřiďte, raději si korpus vždy zkontrolujte špejlí).
- Mezitím co se korpus peče, si připravíme pomerančový curd. Všechny suroviny, kromě másla dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k bodu varu (trvá to kolem 3 minut). Poté směs odstavíme z plamene a přidáme malé kousky másla, které rozmícháme ve směsi. Jak máme rozmícháno, vrátíme na plamen a vaříme do doby, než směs nezhoustne (mělo by to mít podobu pudinku).
- Pomerančovou směs přecedíme přes jemné sítko. Odebereme potřebné množství na krém a necháme chladnout při pokojové teplotě, zbytek dáme chladit do lednice (já jsem curd, který jsem dala do lednice, ještě přikryla folii, na hladinku).
- A jdeme na krém. Máslo vyšleháme s cukrem do téměř bílé nadýchané pěny. Poté k máslu a cukru zašleháme i vychladlý pomerančový curd.
- Vychladlé korpusy rozřízneme vždy jednou. Vezmeme si tác, na který dortík budeme dávat a půjdeme stavět. Vezmeme si korpus, pomažeme pomerančovým curdem a dáme další plát a tak budeme pokračovat až nahoru. Poslední korpus potřeme máslovým krémem tak jako stěny dortu. Takto hotový dort dáme do lednice odležet.
- Mysleli jste, že už máte hotovo? Ne, ne ještě si musíme nachystat ozdoby. Vezmeme si talíř, do kterého nalijeme vodu a poté dáme gelové barvivo a zamícháme (já volila takovou zlatou až nažloutlou barvu). Vezmeme si rýžový papír a klasicky jak bychom dělali závitky, papír namočíme do vody a necháme měknout. Potom papír položíme na pečící papír a vytvarujeme takový tvar, jaký chceme. Tento plát necháme schnout 10 hodin. Těchto ozdob si udělejte tolik, kolik budeme potřebovat, ale na poprvé si jich udělejte víc, kdyby se nějaká nepovedla.
- Ráno si vezmeme malý hrníček a dáme tam pár kapek vodky, abychom rozmíchali prachovou třpytivou barvu, kterou naneseme na naše zaschlé rýžové pláty. Poté je opět necháme uschnout od barvy a připevníme na dort a máme hotovo.
Dneska to byla taková rychlovka, ale i méně kalorická bomba. Já jsem tento dortík pekla své mamince a opět zmizel jak nic. Nyní to bylo větší rychlostí blesku, asi jsem vytvořila nového rodinného oblíbence.
A co vy , už máte chuť na tuto mňamku?
To zdobení vypadá fakt skvěle. Já občas dělám tartaletky nebo koláče s lemon curd, ale zní jako fajn nápad zkusit to pro změnu s pomerančovým. 🙂
děkuji za popis. ta ozdoba mě nadchla, určitě taky vyzkouším. Tak ať se i dál daří pečení
Krasna ozdoba z ryzoveho papiru, musim brzo vyzkouset. Da se ta ozdoba jist nebo je pouze dekoracni? Nikdy jsem ryzovy papir nemela v ruce. Dekuji 🙂
Dekorace se určitě jíst dá, ale bohužel je to úplně bez chuťi. Chutná to jako nesolená rýže.