Pstruh s chřestem a hráškem

Jaro, už máme nějaký ten den, i když z výhled z našich oken tomu moc neodpovídá. Pojďme si proto udělat krásné jaro na talíři, s krásnými barevnými surovinami. Zima nám dala velmi emočně i zdravotně zabrat, proto je důležité si dopřát pořádnou nálož vitamínů. 

Na dnešním jarním talíři si budeme moct všimnou krásné barevné pestrosti, lehkosti a svěžesti. Budeme poprvé na mém blogu pracovat s krásnou surovinou a to se zeleným chřestem. Naše babičky a prababičky chřest znají pod názvem Špargl. Také se této surovině říkalo hromové koření, a to nejspíše podle červených bobulek. Slovo chřest se nejvíce ujalo za dob národního obrození díky J. Jungmanovi, který toto slovo převzal od Josefa Svatopluka Presla. Chřest má velkou historii. Nejstarší záznamy o pěstování chřestu, byly nalezeny v pyramidě v Egyptě, v podobě nástěnných maleb (přibližně 2500 let př.n.l.) Malba chřestu byla také doprovázena malbou melounu, dýně a dokonce i fíků. Pátrání po vzniku chřestu potvrzují, že chřest pochází ze stepních oblastí střední Asie a jižního Ruska. Ptáte se na důvody? Je jich mnoho, např. odolnost vůči vnitrozemskému počasí, výskyt škůdců, kteří papají chřest  (drvopleň chřestový)

Tak pojďme na to

Budeme potřebovat

  • Filet ze pstruha
  • 200g mraženého hrášku
  • 200g chřestu
  • 300g mrkve
  • Kostka másla
  • Bazalka
  • Sůl
  • Pepř
  • Trochu mléka

Postup

  1. Jako první si uděláme mrkvovou kaši. Mrkev si oloupeme a nakrájíme na menší části. Dáme do hrnce s vodou, a přihodíme také pár lísku bazalky. Jak bude mrkev měkká, scedíme a rozmixujeme s trochou mléka a másla.
  2. V druhém kroku si uděláme chřest s hráškem. Hrášek si dáme do misky s teplou vodou na 5 minut. Během toho si dáme do hrnce vařit osolenou vodu, až začne vřít, přidáme chřest a 1 minutu necháme povařit. Po uvaření chřest dáme na pánev společně s hráškem a opékáme na másle cca 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
  3. V posledním kroku si uděláme rybku, která nepotřebuje moc času. Rybku osolíme a opepříme a dáme na rozehřátou pánev (první na kůži). Restujeme zprudka 1-2 minuty. Poté otočíme a restujeme rybku z druhé strany 30sekund.
  4. A máme hotovo, už stačí jen naservírovat a pochutnat si!
Příspěvek vytvořen 141

Jeden komentář u “Pstruh s chřestem a hráškem

  1. V tom pstruhovi je straašne veľa kostí .. Dajte si tú námahu a odstráňte ich! Stojí to za to, inak mňamka, schvaľujem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek