
Jaro, už máme nějaký ten den, i když z výhled z našich oken tomu moc neodpovídá. Pojďme si proto udělat krásné jaro na talíři, s krásnými barevnými surovinami. Zima nám dala velmi emočně i zdravotně zabrat, proto je důležité si dopřát pořádnou nálož vitamínů.
Na dnešním jarním talíři si budeme moct všimnou krásné barevné pestrosti, lehkosti a svěžesti. Budeme poprvé na mém blogu pracovat s krásnou surovinou a to se zeleným chřestem. Naše babičky a prababičky chřest znají pod názvem Špargl. Také se této surovině říkalo hromové koření, a to nejspíše podle červených bobulek. Slovo chřest se nejvíce ujalo za dob národního obrození díky J. Jungmanovi, který toto slovo převzal od Josefa Svatopluka Presla. Chřest má velkou historii. Nejstarší záznamy o pěstování chřestu, byly nalezeny v pyramidě v Egyptě, v podobě nástěnných maleb (přibližně 2500 let př.n.l.) Malba chřestu byla také doprovázena malbou melounu, dýně a dokonce i fíků. Pátrání po vzniku chřestu potvrzují, že chřest pochází ze stepních oblastí střední Asie a jižního Ruska. Ptáte se na důvody? Je jich mnoho, např. odolnost vůči vnitrozemskému počasí, výskyt škůdců, kteří papají chřest (drvopleň chřestový)
Tak pojďme na to
Budeme potřebovat
- Filet ze pstruha
- 200g mraženého hrášku
- 200g chřestu
- 300g mrkve
- Kostka másla
- Bazalka
- Sůl
- Pepř
- Trochu mléka
Postup
- Jako první si uděláme mrkvovou kaši. Mrkev si oloupeme a nakrájíme na menší části. Dáme do hrnce s vodou, a přihodíme také pár lísku bazalky. Jak bude mrkev měkká, scedíme a rozmixujeme s trochou mléka a másla.
- V druhém kroku si uděláme chřest s hráškem. Hrášek si dáme do misky s teplou vodou na 5 minut. Během toho si dáme do hrnce vařit osolenou vodu, až začne vřít, přidáme chřest a 1 minutu necháme povařit. Po uvaření chřest dáme na pánev společně s hráškem a opékáme na másle cca 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
- V posledním kroku si uděláme rybku, která nepotřebuje moc času. Rybku osolíme a opepříme a dáme na rozehřátou pánev (první na kůži). Restujeme zprudka 1-2 minuty. Poté otočíme a restujeme rybku z druhé strany 30sekund.
- A máme hotovo, už stačí jen naservírovat a pochutnat si!
V tom pstruhovi je straašne veľa kostí .. Dajte si tú námahu a odstráňte ich! Stojí to za to, inak mňamka, schvaľujem!