Skořicoví šneci jsou krásně vláčné, sladké, nadýchané pečivo, jako peřinka. Tento recept pochází ze Švédska. Dne 4. října je den, kdy ve Švédsku slaví den skořicových šneku – Kanelbullensdag. Tento svátek se slaví už od roku 1999. Švéd průměrně sní ročně 316 šneku. My jich sice dneska spolu tolik neupečeme, ale myslím si, že jeden plech bude velmi stačit. Tak pojďme si ten plech už upéct!
Budeme potřebovat
- 90g cukru – 2 lžíce na kvásek
- ½ lžičky soli
- 150 g změklého másla
- 50 g čerstvých kvasnic
- 820 g mouky (špaldové)
- 1 lžička mletého kardamonu
Skořicová náplň
- 90 g třtinového cukru
- 4 lžíce mleté skořice
- 100 g změklého másla
Mascarpone poleva
- 5 – 6 lžic mléka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 100g mascarpone
Postup
- Jako první si připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme rozpuštěné máslo a dvě lžíce cukru, na závěr přidáme kvásek a necháme vzejít.
- Zatímco se nám dělá kvásek si připravíme mísu, do které prosejeme mouku, přidáme cukr, kardamon a sůl. Poté přimícháme kvásek a uhněteme hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek, a dáme do čisté mísy. Zaprášíme trochou mouky a přikryjeme utěrkou. Necháme odpočívat cca hodinu.
- Mezitím co nám těsto odpočívá si uděláme náplň. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a skořici. Odstavíme z plotny, a necháme vystydnout.
- Těsto máme vykynuté, proto ho přendáme na pomoučený vál. Rozdělíme si ho na 2 části. Z každé části vyválíme čtvercový plát. Rozetřeme náplň. Těsto přeložíme na polovinu, a nakrájíme na proužky cca 3cm. Každý proužek poté stočíme aby vznikl šnek. Každého šneka dáme na plech. Šneky necháme ještě 30 minut kynout.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Šneky dáme do trouby na 15 – 20 minut.
- Mezitím co se šneci pečou si vyšleháme mascarpone s cukrem do hladké směsi. Poté po lžících přidáváme mléko. Zašleháme tak aby směs získala krémovou konzistenci.
- Šneky vyndáme z trouby a polijeme je mascarponovou směsí.
Zapněte si svíčku, uvařte si horké kakao, na nožky si dejte teplé ponožky, do bříška si dejte náš upečený výtvor! Toto doslovně bude pohádka.