Těstoviny se slaninou a ajvarem

Vždy, když si vzpomenu na srbskou čalamádu (ajvar) z paprik a lilku, vzpomenu si na krásné slunné letní dny, kdy sedíme u ohniště a opékáme buřtíky, hermelíny a zeleninu. Bohužel momentálně nám venku chumelí studený bílý sníh a toto si dopřát nemůžeme. Můžeme, ale vymyslet nějakou alternativu, a já Vám jednu z nich představím v podobě rychlých, ale lahodných těstovin. 

Ajvar pochází ze srbské kuchyně, kde je známý, jako srbský salát anebo srbský zeleninový kaviár. Po druhé světové válce se tato lahůdka stala populární, jako salát v Jugoslávii a dnes je velmi oblíbený i na Balkáně. Název ajvar pochází z tureckého slova havyar, což v překladu znamená solené jikry neboli kaviár. Základem receptu jsou pečené papriky, bohužel někteří papriky vaří a to kazí kvalitu této pochoutky. Můžeme také o této omáčce říct, že je součástí zimnice, neboli zimní stravy, neboť tam, kde dáme naložené rajčata, chilli papriky či cokoliv jiného co se vleze do nádoby, tak zazimujeme a jíme celou zimu.

Budeme potřebovat

  • Těstoviny tagliatelle
  • 40g slaniny
  • 1 šalotku nebo cibuli
  • 30g strouhaného cheddaru
  • 2 lžíce ajvaru
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • Petrželové snítky
  • 1 malá chilli paprička

Postup

  1. Všechny suroviny si nachystáme do mističek nebo hrnečku, neboť se v kuchyni budeme až moc otáček a na přípravu sekání např. petrželky nebude čas.
  2. Těstoviny si uvaříme klasicky, tak jak to známe ve vroucí vodě s trochou soli.
  3. Vezmeme si hlubokou pánev a na vysokém plameni si rozpálíme slaninu na trošce oleji. Poté do pánve přidáme česnek, šalotku a ajvar (trochu nám to bude prskat, tak hlavně opatrně). Plamen trošku ztlumíme a počkáme, než se nám uvaří těstoviny, neboť po uvaření těstovin je dáme do pánve a plamen dáme opět na prudko. Nezapomeňte si nechat trošku vody z nudlí na podlití, aby se nám vtvořila krásná emulze.
  4. Do pánve na závěr naházíme vše, co nám ještě zbývá a poté šup na talíř a do bříška.

I taková rychlovka udělá kouzlo na Vašem talíři!

Příspěvek vytvořen 141

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek