Dneska si spolu uděláme opět dortík, který milují hlavně Britové, Američané, ale také Francouzi. Ano, bude to vláčný mrkvový dortík. Jeden mrkváč jste už mohli na mém blogu vidět, ale dneska jsem Vám ho chtěla obohatit velikonoční tématikou, zaječcích zadečků, či mrkviček. Píšu Vám ho také protože si myslím, že mrkvička se hodí na každý velikonoční stůl.
Mrkev místo cukru? Ano, čtete správně. Když se podíváme na historii samotné mrkve, zjistíme, že mrkev byla poprvé pěstovaná v 7. století Araby, kde vznikl právě sladký mrkvový puding. Tato pochoutka se postupně rozšířila do celé Evropy a hlavně do Anglie, kde se mrkvový puding stal nepopsatelnou pochoutkou. Abychom se vrátili zpátky k naší otázce, právě ve středověku byl cukr a jiná sladidla velmi obtížné sehnat, ale mrkev ne, proto se stala dobrou náhražkou.
Ve 20. století se z mrkvového pudinku stal velký hit, začal se připravovat ve velkých hlubokých pánvích a začal se péct podobně jako chléb. Během obou světových válek tento pečený puding představoval zdravou alternativu sladkého, vláčného tradičního dezertu. Válka přinesla hodně špatných věcí, ale také byl omezený přístup k surovinám, lidé museli vařit a péct z toho co jim vyrostlo na zahrádce. Dodnes se ale říká, že mrkvový koláč by měl jíst každý voják, neboť se stále věří, že díky mrkvi uvidí v noci lépe.
Co se týče, ale samotného dortu, první zmínky o něm můžeme už číst v roce 1827 a to ve francouzské kuchařce The Art od Frech Cookery, kterou napsal Antoine Beauvilliers.
Tak pojďme si tu pochoutku už vychutnat, vím, že už slintáte jako buldočci.
Ps. Tento recept jsem Vám již dala před pár měsíci. Dávám Vám ho znovu, neboť jsem použila jiné oříšky, které také vykouzlili dobrou chuť. Chci Vám také ukázat, že každý dort se dá vytvořit na jakoukoliv příležitost, stačí jen zapojit Vaši bohatou fantazii.
Budeme potřebovat
Korpus
- 175 g cukru krupice
- 100 g rozemletých vlašských oříšků
- 3 vajíčka
- 150 g oleje
- 260 g nastrouhané mrkve
- 2 vrchovaté lžíce jogurtu
- 175 g hladké mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- Lehce muškátového oříšku
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ sáčku kypřícího prášku
- ½ sáčku jedlé sody
Krém
- 375 g mascarpone
- 2 lžíce másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- Cukr moučka (dle chuťi)
- 3 lžíce smetany ke šlehání
Dekorace
- Fondán – bílý, růžový, oranžový zelený
- Pár nadrcených vlašských oříšku
Postup
- Vezmeme si velkou mísu, kde smícháme vajíčka, olej, vlašské ořechy, mrkev, cukr a jogurt. Potom postupně budeme vmíchávat mouku smíchanou s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, zázvorem a nastrouhaným lehce muškátovým oříškem. Mělo by nám vzniknout hladké těsto, které poté nalijeme do formy vyložené pečícím papírem (já volila formu o průměru 21cm). Dortík dáme do předehřáté trouby na 140 stupňů a pečeme hodinu a 15minut.
- Mezitím co se nám korpus peče, si připravíme krém. Mascarpone společně s vanilkovým cukrem spojíme pomocí stěrky. Když máme cukr rozpuštěný, přilejeme povolené máslo a zamícháme. Přidáme vyšlehanou smetanu společně s mandličkami a zamícháme opět.
- Dort po upečení necháme vychladnout a poté rozkrájíme na dvě podélné části. První krém pokapeme kapkami rumu a pomažeme krémem, dáme druhý korpus, který také pomažeme a uhladíme.
- Dortík máme hotový a dáme do lednice na noc ztuhnout. Ráno už jenom dozdobíme, fondánovými dekoracemi (fondánové dekorace doporučuji dělat dopředu pár dní)
Velikonoce sice jsou už skoro za námi, ale i přesto jsem se rozhodla Vám tady tento článek napsat. Obdivuju všechny blogery a blogerky, kteří stíhají napéct a sepsat články dřív, aby je mohli vydat přesně nebo o pár dní dříve, aby se jejich sledovatelé mohli inspirovat přímo na svátky. Já jsem prostě ještě v tomhle pozadu, ale také jsem strašně nadšená z každého mého sladkého dortu, že i přes to se prostě s Vámi chci podělit.
Třeba Vás tento recept naláká natolik, že si Velikonoce prodloužíte anebo si recept uschováte na další rok.