A konečně tady máme další recept na vepřovou panenku. Tento recept jsem dělala snad před několika měsíci a ještě jsem se nedokopala k tomu, abych se s ní podělila. Tento talíř považuji za nejkrásnější, co jsem zatím z gastronomie vytvořila. Taková krásná paleta barev je prostě úchvatná na talíři, ale i v žaludku.
Tak pojďme na to!
Budeme potřebovat
Kaše
- Mrkev (větší množství než brambor cca 8 velkých mrkví)
- Brambory (menší množství než mrkve cca 3 brambory)
- Trochu mléka
- Trochu másla
Karamelizovaná mrkev
- 5 větších mrkví
- 2 lžíce másla
- 1 – 2 lžičky medu
- Sůl
- Pepř
Na panenku
- Vepřová panenka
- Petržel
- 100 g lískových oříšků
- Pažitka
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Postup
- V prvním kroku si oškrábeme mrkev a brambory a dáme vařit. Během toho co se nám vaří mrkev a brambory si uděláme skvělou karamelizovanou mrkev. Mrkev si rozkrojíme na půlku. A v pánvi rozpustíme máslo a přidáme mrkev a poté i med a necháme karamelizovat. Občas otočíme, a karamelizujeme do doby, než mrkev bude měkčí. Na závěr jen okořeníme
- Bylinky na panenku si nasekám a lískové oříšky namelu na mouku a vše spojím.
- A jdeme na panenku. Panenku si natřu olivovým olejem a okořením ze všech stran. Na rozehřátou pánev dám panenku a opékám z každé strany 3 minuty. Poté panenku obalíme v bylinkách a oříškách a dáme do předehřáté trouby na 100 stupňů cca na 15 – 20 minut (pečeme tak dlouho jak Vám chutná, jestli málo propečená necháme v troubě míň času a pokud více propečená necháme déle)
- Mezitím co se panenka peče, si uděláme kaši. Vše rozmixujeme, přidáme kousek másla a mléka.
- A už nám zbývá jenom naservírovat, ale to hravě zvládnete.
Toto maso je strašně lahodné a dá se z něj tvořit tolik receptů, a myslím si, že v česku toto maso patří mezi oblíbené. Já v tomto receptu bych jenom doupravila, aby bylinky držely trochu lépe, proto před nanášením bylinek, bych použila vaječné bílky.
A jak máte Vy nejraději panenku?