Dneska bych Vám chtěla ukázat a dát recept na zatím moje největší a nejpracnější dílo. Je to dort, který jsem pekla pro svého přítele, ale myslím, že by tahle mňamka potěšila úplně každého i ty, kteří moc sladkému zrovna neholdují.
Všichni vědí, že můj přítel zrovna nehoduje sladkému. Snažím se proto dělat všude nějakou alternativu co se dá. Mě osobně moc dortíky ani jakékoliv buchty bez cukru nechutnají ale tento dort je doslovně BOMBA!
Budeme potřebovat:
Korpus: dva korpusy na 2 patra
- 10 vajec
- Špetka soli
- 4 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
- 10 vrchovatých lžic kokosu
- 4 lžíce horké vody
- 6 lžic kakaa
- 10 vrchovatých lžic polohrubé mouky
Krém na dort ze 2 korpusů (4 patra)
- 700g skyru
- 1000ml smetany na šlehání
- 3 ztužovače smetany
- 6 lžic agávového sirupu
- 2 pláty želatiny
- 30ml mléka
- 1 citron
- Vanilkové aroma
Ozdoba
- Ovoce = borůvky, jahody
- Sušené plody = brusinky
Ovocná náplň
- 400g čerstvých borůvek
Postup
- V prvním kroku si upečeme korpusy, které jsou na tomto dortu velmi snadné. Žloutky začneme šlehat společně s kokosem, horkou vodou. Poté přidejte olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr pomalu přimíchávejte mouku. V druhé misce vyšlehejte všechny bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. A poté sníh opatrně zabalte do žloutkové směsi.
- Vymažte si formy anebo vyložte pečicím papírem. Já požila formy o průměru 24 cm a 16 cm. Předehřejeme si troubu na 160 stupňů a korpusy pečeme na 60 minut. Poté korpus nechte, vychladnou, aby nespadla jeho nadýchanost. Jak korpusy jsou studené rozřežte si je na tolik dílu kolik budete chtít.
- A jdeme na krém. Všechnu smetanu nalijeme do misky společně se ztužovačem a ušlehejte do pevné šlehačky. Namočte želatinové plátky do studené vody, aby trochu nabobtnaly a pak je rozpuste v teplém mléku (chvilku to potrvá). Vezmeme si druhou misku, kde dáme všechen skyr, citronovou kůru, citronovou šťávu, vanilkové aroma a agávový sirup a promíchejte. Poté vezměte šlehačku a lehce vmíchejte do druhého misky a přidejte si želatinu, která se Vám roztopila v mléce.
- Čtvrtku krému si dáme stranou, abychom mohli s ním samotný dort jak kdyby obalit. DO zbylého krému nasypeme borůvky a promícháme.
- A jdeme už na tu zábavnou část vrstvení a samotné zdobení. Každý korpus když máme rozřízlý namažeme a položíme na něj další a opět namažeme a budeme takto pokračovat, až dojdeme ke konci, konečný korpus nemažeme. Jak máme všechny korpusy na sobě namazané jdeme celý dort obalit krémem který jsme si odebrali. A můžete zdobit dle vaší fantazie a na chuťích dotyčného komu dort připravujete. Já jsem zdobila sušenými brusinkami, čerstvými borůvkami a jahodami a pár květinek ze zahrádky ale můžete použít i jedné květiny.
Než nastal den D a to den pečení, byla jsem hodně v nervech, neboť jsem chtěla, aby to byl jeden z nejkrásnějších dárků. Jsem člověk, co uznává spíše vyrobené dárky, protože cítíte všechnu práci a hlavně to nejdůležitější lásku.
Tento dort jsem dělala přibližně 5 hodin, ale myslím si, že výsledek stál za to. Ani nedokážu popsat, jak moc jsem byla ráda, když jsem viděla jeho úsměv na tváři, když dortík dostal. Jeho úsměv byl mým největším štěstím a stále je.
A jaké dárky máte rádi vy?